Routines geven houvast, maar echte groei is pas mogelijk als je ze durft los te laten. Het brengt onzekerheid met zich mee, maar geeft ook vertrouwen om gericht en gefocust naar een doel toe te werken. Stick to the plan. Sanne heeft lef getoond door het in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs anders aan te pakken dan voorheen. Waarom? Ze is ervan overtuigd dat het de enige manier is om concurrerend te blijven op het podium waar ze in 2016 goud won.
“Na het WK in oktober 2023 heb ik een week vakantie gehad. Het was voor mij een moment van reflectie en van vooruitkijken. Mijn terugkeer in het turnen was geslaagd, maar ik voelde ook ruimte voor verbetering. In de voorbereiding op het WK merkte ik dat ik spiermassa tekort kwam. Niet vreemd, omdat ik het jaar daarvoor niet of nauwelijks had geturnd. Dat heeft de nodige kracht en vermogen gekost. Om de stappen te kunnen zetten die nodig zijn om op het hoogste niveau mee te doen op balk en brug, wist ik wat me te doen stond: sterker worden en vermogen verhogen. Een spannende keuze, waarvan ik niet wist hoe die zou uitpakken. Door de fysieke prikkel veranderde mijn lijf. Door die verandering was het in die periode zoeken naar de juiste timing en coördinatie. Ik durf eerlijk te zeggen dat ik daar onzeker van werd, maar ik stond ook volledig achter mijn keuze om het anders aan te pakken. Nu ik op die periode terugkijk weet ik: het was noodzakelijk. Het was nodig om de voorbereiding te kunnen draaien, mijn oefeningen te vernieuwen, concurrerend te blijven en het straks in Parijs te kunnen laten zien.”
Routine en ritme
Een andere aanpak wil niet zeggen dat alles overboord is gegooid. “Routines maken deel uit van mijn trainingen en wedstrijden. Bijgelovig ben ik niet en ook vaste rituelen gebruik ik niet. Ik probeer voor mezelf wel een ritme te creëren. Dat doe ik om uiteindelijk te kunnen leveren. De ervaringen in de voorbereiding of bij wedstrijden helpen mij bij het bepalen van het ritme. Wijkt het een keer af dan raak ik niet in paniek, omdat ik weet wat nodig is om er te staan als dat van mij wordt gevraagd.”
Voorseizoen Olympisch jaar 2024
Parijs. Het zit al tijden in haar hoofd. Na een intensieve trainingsperiode waar de basis voor het nieuwe seizoen is gelegd, is Sanne in maart voor een trainingskamp in de Franse hoofdstad geweest. Samen met haar teamgenoten was ze te gast op INSEP, het nationale topsportcentrum van Frankrijk. Later in de voorbereiding reist ze nog twee keer af naar het land om de puntjes op de i te zetten. “In maart en ook later in de voorbereiding brengen we veel tijd door met het Franse turnteam. Het inspireert en helpt mij en mijn teamgenoten. Het zorgt ervoor dat ons niveau omhoog gaat. Het is heel fijn dat ik door de ondersteuning van Reggeborgh Foundation de mogelijkheid heb gekregen om daar twee weken te trainen. Het is een partner waarin ik veel van mijzelf herken, we hebben de nodige overeenkomsten. Ambitie, daadkracht en een maatschappelijke bijdrage leveren zijn waarden die we allebei belangrijk vinden en uit willen stralen.” Maar dat is niet het enige: “Dankzij Reggeborgh Foundation kan ik dagelijks trainen op de balk die tijdens de Spelen wordt gebruikt.”
De balans zoeken
Natuurlijk, plaatsing voor de Spelen en daar zo goed mogelijk presteren is het grote einddoel. Ondanks de focus op het einddoel is het voor Sanne onderweg daar naar toe continu zoeken naar balans, letterlijk en figuurlijk. Naast stick to the plan is het voor haar ook trust the process. “Ik loop iets achter op schema en had gehoopt verder te zijn. Dat zorgt voor wat onrust, maar ik vertrouw op mijn ervaring en het proces dat ik heb ingezet. Iedere dag probeer ik het maximale eruit te halen. Meer kan ik niet doen. Ik hou mezelf ook steeds een spiegel voor, kijk kritisch naar hoe het gaat. Als het op onderdelen anders ingericht moet worden om zo optimaal mogelijk voorbereid aan een toernooi te beginnen, dan doe ik dat. Aan de andere kant weet ik dat ik gedurende de voorbereiding ook ineens grote stappen kan maken. Het is telkens aftasten om aan de ene kant het uiterste te doen om die hele moeilijke oefening in de vingers te krijgen, maar aan de andere kant ook nuchter en realistisch kijken naar wat haalbaar is.”
Doorleefdheid van de oefening ervaren
“Uiteindelijk wil ik een oefening afleveren die ‘doorleefd’ is, waar ik volledig klaar voor ben en die ik onder hoge druk kan uitvoeren.” De term is gevallen: doorleefdheid. Een typische uitdrukking afkomstig uit het turnen. “Het betekent dat je een oefening automatisch uitvoert. Zonder na te denken voer je de technische onderdelen van een oefening uit. Is het zover, dan geeft dat heel veel zelfvertrouwen en houvast. De omgeving waar ik de oefening turn is wel vaak anders of verandert op het laatste moment, zeker bij wedstrijden. Dan kan het zomaar zijn dat ik van het ene op het andere moment naar een ander deel van de hal wordt gestuurd. Dat vergt het nodige aanpassingsvermogen van mij. Is mijn oefening doorleefd, dan hoef ik me daar niet meer mee bezig te houden, want ik weet: ik beheers de oefening. Wat overblijft is omgaan met de wisselende omstandigheden en te focussen op de uitvoering van mijn oefening. Dat is niet altijd eenvoudig, maar lukt het dan geeft het een machtig gevoel!”
Over ‘Step Up To The Dream’
De komende maanden neemt Sanne je mee in haar voorbereiding op het meest prestigieuze toernooi in haar sport: de Olympische Spelen. Met fotografie, video en verhalen geeft ze jou een exclusieve blik in haar Road to Paris. Volg Sanne op social media, mis geen update en laat je inspireren!
Wil je het verhaal van Sanne zelf horen?
Sanne deelt haar verhaal graag tijdens een keynote of workshop. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.