Volg mij op
24 juli 2024

Vitaliteit en gezondheid als basis voor de Road to Paris

Vitaliteit is voor iedereen belangrijk, of je nu topsporter bent of niet. Het is de basis voor de wijze waarop je je leven leeft en invult. Voor een topsporter is een goede gezondheid een logisch onderdeel van het topsport leven. Doelen stellen en de haalbaarheid daarvan inschatten is pas mogelijk als de gezondheid en vitaliteit op orde is. Voor Sanne is dat niet anders. Hoe zorgt ze daarvoor? Krijgt ze daarbij hulp? En wat ligt er dagelijks aan voeding op haar bordje?

Fit for the job

Om te kunnen doen wat Sanne doet moet twee dingen haar niet in de steek laten: haar lichaam en haar hoofd. Het lijf moet in optimale conditie zijn, het hoofd zo fris en leeg mogelijk. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Samen met mijn begeleidingsteam heb ik een plan en planning gemaakt om ervoor te zorgen dat ik zo fit mogelijk ben. Een topsporter balanceert vaak op het randje van de training zo goed mogelijk benutten en het lichaam een prikkel geven en het risico op blessures en overbelasting. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik benader het turnen als mijn werk en dat werk wil ik zo goed mogelijk doen. Daar is dan ook alles op afgestemd. Op het moment dat ik erachter kom dat het niet gaat of juist te snel gaat moet ik bijstellen. Zo merkte ik vorig jaar dat ik iedere derde of vierde trainingsweek ziek werd. Daar hebben we in het schema richting Parijs scherp op gelet met als doel om ervoor te zorgen dat we het ziek worden eruit zouden krijgen. Uiteindelijk gaat het om het aanbrengen van de juiste balans over een langere periode.”

De krachttrainingen zijn ook opgevoerd en dat vraagt om een gedoseerde aanpak, ook voor de andere type trainingen die deel uitmaken van het grotere plan. “Een krachttraining staat nooit twee dagen achter elkaar op het programma. Voor voldoende hersteltijd doe ik dat bijvoorbeeld op een maandag en dan pas weer op donderdag. Dat geldt in feite voor het totale trainingsprogramma en trainingsschema. Een week bestaat voor mij dan ook uit trainingstijd en hersteltijd en dat wordt zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.”

Begeleidingsteam

Het team om haar heen, met ieder zijn eigen expertise, zorgt voor de uitvoering van plan en planning, maar bewaakt ook de gezondheid en vitaliteit van Sanne. Trainer/coach en vader Vincent Wevers is bij elke training en wedstrijd aanwezig. “Hij deelt zijn jarenlange ervaring als begeleider van turnsters op internationaal niveau. Vanwege zijn technische turn inzicht kan hij goed inschatten wat de belasting is en voor mij betekent. Daarnaast kent hij mijn bewegingen en is daarom in staat om op het juiste moment bij te sturen.”

Jelle Heisen verzorgt de fysieke begeleiding, van (sport)fysiotherapie en manuele therapie tot krachttraining. “Jelle maakt een voorstel voor de periodisering en trainingsplanning voor bijvoorbeeld krachttraining. In de periodisering zoeken we de balans in de trainingen, met als doel het beste en optimale trainingsresultaat. Met sport- en manuele fysiotherapie ga ik met hem preventief te werk in mijn fysieke fitheid. Bij pijntjes kunnen we het daarom direct aanpakken. Hij maakt voor mij het verschil in de fysieke begeleiding van fit of niet-fit.

“Daarnaast is Ton Leenders al sinds 2010 betrokken en heel belangrijk in de manier waarop mijn mindset rondom fitheid en belastbaarheid is ontwikkeld in de loop der jaren. Ook is hij krachttrainer en voedingsspecialist, iemand met bijzondere kennis over voeding en suppletie. Ton is de wandelende encyclopedie in zijn vak, hij heeft veel kennis en ervaring in de topsport.” Sanne, Vincent en Jelle hebben iedere 3 weken een overleg, waarin zij de daaropvolgende periode met elkaar afstemmen. Op die manier zorgen ze ervoor dat iedereen onderdeel is van het plan. Tussendoor is overleg als er bijzonderheden zijn.

Voedzame voeding

Het lichaam van een topsporter vraagt om energie, veel energie. Sanne begint de dag regelmatig met een rondje hardlopen. “Dan kies ik ervoor om na het hardlopen pas mijn ontbijt te nemen. Dat is een persoonlijke keuze, want ik vind het niet prettig om met een ontbijt in mijn buik te gaan hardlopen. Eenmaal terug vul ik een schaaltje met Griekse kwark, een banaan en wat noten. ‘s Middags tijdens de lunch eet ik vaak een salade en een of twee eitjes. Het zijn bewust allemaal volle en voedzame producten, omdat daar de maximale voedingswaarde in zit. Het geldt voor mij als de beste benzine om mijn motor draaiende te houden.”

“Ondanks dat ik heel veel sport, beweeg en uren maak, betekent het niet dat ik onbeperkt alles maar kan eten. Voor een duursporter is dat waarschijnlijk anders dan voor mij. Gewicht is belangrijk in onze sport, het is een factor die bepaalt of je presteert of niet. Voor mij is het dan ook van belang dat ik een balans weet te vinden tussen de hoeveelheid en de voedingswaarde die de producten hebben. Ik ben ook een mens en zeker niet foutloos als het om eten gaat. Er zit wat marge in mijn voedingsschema, zodat er ruimte is om soms wat minder gezonde producten te eten. Sterker nog, zo vlak voor de Olympische Spelen moet ik af en toe een avond iets lekkers nemen. Zo hou ik het mentaal ook goed vol en blijf ik in een wedstrijdperiode op gewicht.”

“In de loop der jaren ben ik veel te weten gekomen over voeding. Daarom durf ik te zeggen dat ik een goede relatie met dit onderwerp heb. Het is ook een andere tijd en er geldt binnen het turnen een andere mindset over fitheid en vitaliteit. Ik maak nu betere en bewuste keuzes en blijf rustig als ik wat afwijk van het schema. Een wijntje? Nee, dat zit er op dit moment niet in. In het tussenjaar genoot ik op de vrijdagavond nog wel eens van een glas wijn. Op dat moment bevond ik me ook in een totaal andere fase van het proces. Nu bevind ik me vlak voor de magische Spelen en heb ik de keuze gemaakt om alles opzij te zetten om een zo maximaal mogelijke prestatie te leveren. Voeding is een van de bepalende factoren daarin.”

Niet bewegen voor de fun

Na 30 uur in de trainingshal is het na een trainingsweek mooi geweest als het om beweging gaat. “Aan andere sporten doe ik niet, behalve dan een stukje wandelen. Hardlopen doe ik wel, maar dat is onderdeel van mijn training en schema richting de Olympische Spelen. Maar nee, ik ga niet voor de fun nog een andere sport doen of een intensieve activiteit of work-out plannen in het weekend. Op momenten dat ik niet turn of hardloop, moet ik zorgen voor voldoende rust en ontspanning.”

Maximaal inspannen, maximaal ontspannen

“Vitaliteit en vitaal zijn vraagt veel van mij. De boog is vaak en lang gespannen, maar moet ook af en toe wat losser zitten. Vooral in een wedstrijdperiode merk ik dat de rustmomenten volledig in het teken staan om de trainingen zo goed mogelijk te kunnen draaien. Zo staat een middag waarop ik niet train helemaal in het teken van ontspanning. Een boek lezen, een dutje doen of even lekker naar buiten voor een frisse neus. In het weekend is dat niet heel veel anders. Op trainingskamp in Parijs ben ik op die momenten samen met mijn teamgenoten wat leuks gaan doen. We hebben een bezoekje gebracht aan de Eiffeltoren en snoven zo meteen de Olympische sfeer in de stad op. Al hou ik er ook dan rekening mee dat dergelijke momenten niet te belastend mogen zijn en de eerstvolgende training in de weg mogen zitten.”

Over ‘Step Up To The Dream’

De komende maanden neemt Sanne je mee in haar voorbereiding op het meest prestigieuze toernooi in haar sport: de Olympische Spelen. Met fotografie, video en verhalen geeft ze jou een exclusieve blik in haar Road to Paris. Volg Sanne op social media, mis geen update en laat je inspireren!

Contact


X